Als je op blote voeten loopt, loop je anders. Je landt lichter, zet je hiel minder hard neer en je gewicht is gelijkmatiger verdeeld. Volgens onderzoeken loop je blootsvoets langzamer en met kleinere passen, maar neem je wel meer passen. Het blijkt dat je je openstelt voor heel veel gewaarwordingen die je niet hebt als je op schoenen of laarzen loopt.
Onze voeten hebben een ongelofelijke hoeveelheid zenuwuiteinden, waardoor ze tot de meest gevoelige en zintuiglijke lichaamsonderdelen behoren. Daarom vind ik zelf blootsvoets lopen zo fijn: zacht zand, vochtig gras, een gemaaid grasveld, sponzig mos, door de zon verwarmde stenen, een bed van dennennaalden en vele andere gewaarwordingen maken dat ik vol energie ben na een blote voeten wandeling.
The Barefoot League
Honderd jaar geleden was blootsvoets lopen heel populair onder een klein, gezondheidsbewust deel van de Engelse bevolking. James Bain, een Schotse dominee en oprichter van The Barefoot League, zei: ‘Via ieder deeltje van het aardoppervlak waarop wij lopen, draagt het leven op zijn eigen manier bij aan de gezondheid van ons lichaam.’ Bain was ervan overtuigd dat onze voeten de goedheid van het land absorberen en dat voedingsstoffen zo direct in ons bloed worden opgenomen.
Zo las ik ook in een boek van Christina von Dreien. Zij zegt het volgende:
Als we op blote voeten over de aardbodem lopen – dat wil zeggen, op natuurlijke bosgrond, weilanden, velden, gesteenten enz. –, vindt er een directe energie-uitwisseling plaats tussen ons fysieke lichaam en de Aarde. Het lichaam weet instinctief welke stoffen het nodig heeft – bijvoorbeeld mineralen of vitaminen – en door op blote voeten te lopen kan ons lichaamswezen deze ontbrekende stoffen energetisch direct uit de Aarde opnemen. Ons lichaam is tot veel meer in staat dan we doorgaans denken.
Doordat ons lichaamswezen de voedingsstoffen die het nodig heeft aan de aarde
kan onttrekken als we op blote voeten lopen, kan het als het ware de oorspronkelijke informatie van de betreffende stof ophalen.
Schoenloos in de stad
Hoewel het blootsvoets lopen van James Bain op het Schotse platteland begon, deed hij dit later ook ‘op het asfalt van Londen en Edinburgh’, omdat hij de stimulerende vrijheid die hij schoenloos ervaarde en de manier waarop zijn lichaam ‘gewoon gloeide van stralende energie’ niet wilde opgeven. Tijdens een zomerschool in Brighton introduceerde Bain het lopen op blote voeten bij ‘jonge mannen en vrouwen’ en leidde hij een dagelijkse blote voeten wandeling van 3 kilometer van de school naar het strand.
Hij was verrukt met het resultaat: ‘Al snel waren hun lichamen helemaal opgeladen met de krachtigste van alle fysieke opwekkers (…) de geweldige gevolgen voor de toenemende schoonheid van hun gezondheid waren zichtbaar voor iedereen die het wilde zien.’
Evolutiebioloog Daniel Lieberman heeft onderzoek gedaan naar het effect van het dragen van schoenen met demping. Het zorgt ervoor dat we zwaarder gaan lopen en daardoor onze kniegewrichten veel meer belasten. ‘De energie die naar de benen gaat is ongeveer drie keer zo groot in een schoen met demping dan op blote voeten’, zo zei Lieberman.
Hij meent dat deze extra impact verklaart waarom het aantal gevallen van artritis in knieën de afgelopen zeventig jaar is verdubbeld; dit is precies sinds de dempende schoenzolen er zijn. Dempende schoenen, vervolgt hij, kunnen ons evenwicht beïnvloeden en de kans vergroten dat we op oudere leeftijd vallen.
Lieberman staat niet alleen wat betreft zijn bezorgdheid. Een onderzoek uit 2007 vergeleek onze moderne voeten met die van tweeduizend jaar oude skeletten en ontdekte dat onze blootsvoets lopende voorouders gezondere en beter gevormde voeten hadden. Latere onderzoekers kwamen erachter dat zonder schoenen lopen rugpijn vermindert en artrose in de knieën verzacht, en onze manier van lopen verbetert.
De opwaartse krul
Onderzoek richt zich sinds kort ook op de opwaartse krul in de teenruimte van de meeste loopschoenen. Het eerste onderzoek hiernaar gaf aan dat deze het gemak en comfort tijdens het lopen vergroten, maar dat ze tegelijkertijd onze voeten verzwakken, wat ons gevoeliger maakt voor pijnlijke voetkwalen als fasciitis plantaris: een bindweefselontsteking ten gevolge van overbelasting van de hiel. Tegenwoordig worden dergelijke klachten vaak als hielspoor aangeduid. Hoewel dat niet hetzelfde is.
Het viel de onderzoekers op dat ‘zwakke diepgelegen voetspieren een evolutionaire afwijking zijn, ontstaan doordat onze voeten niet gemaakt zijn voor moderne schoenen’ waarvan de ‘ondersteuning van de voetboog, beschermende demping en andere dragende elementen het comfort vergroten en het werk dat de voetspieren moeten doen verminderen.’ Waardoor de spieren als het ware lui worden.
Het lijkt erop dat onze voeten en hun 26 botten, 33 gewrichten en 19 spieren het comfort en gemak van moderne schoenen niet zo kunnen waarderen als wij dat doen. En naarmate ik meer op blote voeten loop, ben ik het hier helemaal mee eens.
Op blote voeten lopen verandert je wandelervaring. Je beweegt niet alleen anders, je voelt je bovendien op een vreemde manier geworteld en bewust van een heel nieuw universum, daar onder je voeten. Het is een hele andere beleving en volop genieten. (mijn mening)
In augustus hebben we tijdens de maandelijkse Verbindingswandeling in de Achterhoek, die ik organiseer, de hele wandeling op blote voeten gelopen. Tijdens het koffiedrinken na de wandeling merkte ik dat de energie van de groep enorm verhoogd was. Zo mooi om te ervaren dat het niet alleen bij mij zo werkt. Je kunt in het begin wel wat last van spierpijn krijgen. Tja, dat heb je als er spieren aan het werk worden gezet die dat niet gewend zijn. Maar het levert je zoveel goeds op.
Mijn persoonlijke ervaring is dat ik steeds minder rugpijn heb, ik kan heel fijn ontladen en opladen tijdens het blootvoets wandelen en voel me echt herboren nadien. Eerlijk gezegd krijg ik steeds meer weerzin tegen het dragen van schoenen.
Toch maar eens kijken naar fijne Barefoot schoenen misschien?
Tips om te beginnen
* Zandstranden, met gras bedekte berghellingen en bemoste bosbodems zijn heel geschikt om blootsvoets lopen uit te proberen.
* In een park kun je vaak ook fijn blootsvoets lopen (wel oppassen voor poep). Daarnaast kun je rond je huis en in je tuin op blote voeten lopen.
* Kijk of er blotevoetenpaden of -parken bij jou in de buurt zijn. In Duitsland zijn tientallen routes. Het eerste Engelse blotevoetenpad ligt in Trentham Gardens in Staffordshire. Het is bedoeld om de voetzolen te stimuleren en loopt een kilometer ver door water, modder, over schors, grind en gras. In Nederland en België zijn inmiddels ook tientallen blotevoetenpaden, je kunt ze op internet vinden.
* Minimalistisch schoeisel, met een dunne zool, weinig bescherming en demping en brede teenruimte, is het ideale compromis: de bescherming van een schoen, zonder demping, voetboogondersteuning enz. De zogenaamde Barefoot schoenen. Uit onderzoek blijkt dat hierin de voetbogen en spieren in onze voeten net zo versterken als bij lopen op blote voeten.
Besef wel dat je voeten breder worden van vaak op blote voeten lopen, dus dat je straks misschien met een kast vol schoenen zit die je niet meer past!
Geharde, vereelte voetzolen zijn echt niet minder gevoelig. Onderzoeken tonen aan dat geharde blootsvoetslopers nog altijd dezelfde gewaarwordingen ervaren, ondanks hun dikkere huid.
En......durf je het aan?
Mocht je behoefte hebben aan het ontmoeten van gelijkdenkende mensen, dan ben je van harte welkom bij een van de maandelijkse Verbindingswandelingen. Gewoon op schoenen, of blote voeten, wat jij wilt. Op de 1e vrijdagochtend van de maand en telkens op een andere locatie in de Achterhoek. Bij de agenda op de website vindt je de locaties, data en een aanmeldingslink.
Ik ontmoet je graag. Blootsvoets en op schoenen.
© 2024 Patricia Stijntjes
Privacy
Algemene Voorwaarden
KvK 68714653 gerealiseerd door Patricia Stijntjes