Voor 10 pannenkoekjes van ongeveer 7 cm.
Pureer in blender of met staafmixer:
1/2 rijpe banaan
1 ei
1 eetlepel zonnebloemolie
1 eetlepel ahornsiroop (of agavesiroop)
1,5 kopje gekookte verse rauwe melk (of soja- of amandelmelk)
1/2 theelepel kaneel
1/8 theelepel nootmuskaat
meng apart:
10 dl. volkorentarwemeel (of gerstemeel)
1/4 theelepel zout
1 flinke theelepel bakpoeder
voeg dit toe aan het mengsel in de blender.
Verwarm een koekenpan op middelhoge stand, hetzij licht ingevet, hetzij met anti-aanbaklaag en giet er de juiste hoeveelheid beslag in. als de bovenkant droog wordt en de onderkant goudbruin is, draai je de pannenkoekjes om. Serveer warm, met ghee en/of ahornsiroop.
-Vata, -Pitta, +Kapha: wanneer je melk, volkorentarwe en een licht ingevette pan gebruikt.
oVata, -Pitta, -Kapha: wanneer je sojamelk (amandel), gerstemeel en een pan met anti-aanbaklaag gebruikt.
dit recept is afkomstig uit het boek: ayurvedisch koken voor de westerse keuken, van Amadea Morningstar
HET RECEPT VOOR EEN HEERLIJKE AYURVEDISCHE DRANK.
Golden milk is vooral zo goed voor ons dankzij de kurkuma (geelwortel). Kurkuma wordt binnen
de Ayurveda geroemd om zijn vele gezondheidsbevorderende en medicinale eigenschappen.
Kurkuma is een natuurlijk antibioticum en een bloed-reinigend middel door zijn
antibacteriële eigenschappen en lever-reinigende werking. Als medicijn wordt het onder andere
gebruikt voor chronische aandoeningen. Denk aan spijsverteringsstoornissen, artritis,
bloedsuikerproblemen en ontstekingen. Verder wordt het onder meer ingezet voor huidziekten,
zwakke menstruatie, bloedarmoede en gebrekkige doorbloeding. Het werkt als een krachtige
antioxidant met veel gezondheidsvoordelen. Van het bestrijden van griep en verkoudheden tot aan
het remmen van allerlei ontstekingen. Het helpt je ook om beter in slaap te komen.
Naast gezond is de Golden milk, door velen ook wel kurkuma latte genoemd, ook zeer
uitgebalanceerd qua ingrediënten waarin de verschillende bestanddelen elkaar versterken. Zo zorgt
het vettige van de kokosolie en de zwarte peper ervoor dat de kurkuma beter door het lichaam kan
worden opgenomen. De drank wordt van oudsher met gewone melk gemaakt, maar kan met alle
soorten (plantaardige) melk gebruikt worden.
WAT HEB JE NODIG:
Ingrediënten voor 1 glas of mok
• 250 ml (plantaardige) melk
• 1 cm geschilde, verse gember of 1⁄2 tl gemberpoeder
• 2 cm geschilde, verse geelwortel of 1 á 2 tl kurkumapoeder
• een snufje zwarte peper
• 1⁄2 tl kaneelpoeder
• 1⁄2 of 1 tl. kardemompoeder
• 1 tl kokosolie (extra vierge)
• optioneel: naar smaak honing of ahornsiroop
Bereidingswijze
Voeg alle ingrediënten toe aan een steelpannetje en verwarm op laag vuur. Laat het net niet koken.
Meng de specerijen goed door elkaar met een lepel of garde. Giet (bij het gebruik van verse
ingrediënten de melk door een zeefje) in een glas of mok en drink direct. Wil je honing of
ahornsiroop toevoegen, doe dit dan pas in beker of glas. Dan behoudt de honing zijn werking.
Kichadi is een eenpansgerecht dat voedzaam en makkelijk verteerbaar is. Zeer geschikt voor regenachtig en winderig weer en geadviseerd bij een zwakkere spijsvertering. de specerijen kunnen worden aangepast aan je smaak en dosha.
Ingrediënten voor 3-4 personen:
200 g. basmatirijst
100 g. gele gespleten mungdal
óf rode linzen
750-1000 ml. kokend water
2 tl. ghee
gemalen zwarte peper
1 eetl. verse gember, geraspt of fijngesneden
1/4 tl. fenegriekzaad
1 tl. komijnzad
1/2 tl. venkelzaad
2 snufjes asafoutida (hing)
1/2 tl. kurkumapoeder
1 tl komijn
evt. fijngesneden groenten (wortels, sperziebonen, broccoli, of spinazie, snijbiet, andijvie o.i.d.)
1-1 1/2 tl zout
Ghee verhitten en de peper toevoegen. Verse gember erbij en 1 min. meebakken. Fenegriek toevoegen en iets later ook de komijn en venkel. Pas op dat het niet aanbrandt. Dan asafoutida en kurkuma erbij. Zet het vuur wat lager en voeg de rijst en mungdal toe. Roeren totdat het transparant oogt. Voeg komijn en evt. groenten toe (bladgroente pas aan het eind toevoegen)
Haal de pan v.h. vuur en voeg voorzichtig het hete water toe. Op laag vuur, met deksel schuin op de pan in 15-20 min. gaarkoken. Niet roeren. Hoe meer water toegevoegd, des te romiger wordt de khichdi. Zout kan op het laatst worden toegevoegd indien gewenst.
Wanneer je aan het einde wat meer water toevoegt (voor vata) kun je evt. even roeren.
© 2024 Patricia Stijntjes
Privacy
Algemene Voorwaarden
KvK 68714653 gerealiseerd door Patricia Stijntjes